Sıkça sorulan sorular
TASARRUF + ÇEVRE:
Aracınız için LPG ve CNG seçmenizin için iki temel nedeni.
1. TASARRUF
Benzin ile LPG ve CNG maliyeti karşılaştırıldığında, LPG durumunda yaklaşık %50 ve CNG için %70 cıvarında ekonomik avantaj sağladığı görülür. Ayrıca LPG ve CNG dönüşüm sistemlerinin bazı ulusal ve yerel teşviklerden yararlandıklarını görmekteyiz.

2. ÇEVRE
LPG ve CNG ile çalışan araçlar partikül çıkarmaz ve benzinden daha düşük zararlı gaz emisyonları yayarlar. Özellikle CNG'li araçlar %20'den fazla CO2 emisyonu ile azaltarak sera etkisini azaltmakta yardımcı olurlar. LPG ve CNG'li araçlara Bu nedenle genel olarak, benzinli araçlara sürüş kısıtlamaları durumunda da dolaşmasına izin verilir.
Bilmek istediğinizi seçin:
FAQ - Dönüşümle ilgili yanıtlar.
LPG nedir?
LPG (sıvı petrol gazı), ağırlıklı olarak Propan ve Butan'dan oluşan, normal çevre koşullarında gaz formunda bulunan ama 2 bar'ın üzerindeki basınç durumunda sıvı formuna geçen bir hidrokarbon karışımıdır. Ayrıca ham petrolün rafineride damıtılması ile de elde edilir. Şu anda İtalya'da ticareti yapılan LPG'nin yaklaşık %55'i doğal gaz kaynaklarından, %45'i petrolün damıtılmasından elde edilir. LPG'nin yakıt olarak kullanılması 1800'lere kadar uzanır, dönüştürme sistemlerindeki önemli teknolojik gelişmeler sayesinde LPG bugün hem ekonomik hem de doğaya saygılı bir şekilde yolculuk yapmak isteyenler için ideal bir alternatiftir. LPG ile kullanılan araçların çevreyi kirleten emisyon oranları daha düşüktür ve partikül (çözünmez parçacık) üretmezler. Ayrıca LPG yanarken karbon kalıntısı çıkarmaz, bu nedenle LPG'li araçlarda binlerce kilometreden sonra motor yağı hala berraktır ve nitelikleri değişmemiş durumdadır, bu da motorun mekanik parçalarındaki aşınmayı azaltır. İtalya'da bugün itibariyle 3000 LPG dolum noktası vardır ve bunlar bugün İtalya yollarında dolaşan 1.700.000'den fazla LPG'li araca hizmet etmektedir. 
Hangi otomobiller LPG'ye çevrilebilir?
Turbokompresörlü ve enjeksiyonlu, karbüratör yakıt sistemli olan tüm benzinli otomobiller LPG'ye dönüştürülebilir, Euro 6'ya uyum amacıyla katalitik konvetörlü olanlar da buna dahildir.
Direkt enjeksiyonlu yaygın motorlar için de LPG dönüştürme sistemleri mevcuttur.
 
LPG dönüşümünün sağladiği avantajlar nelerdir?
Yakıt maliyetinde ciddi tasarruf (benzine göre %50 cıvarında). Ekonomik uygunluk hesaplaması yaparken LPG maliyet avantajı (%50 ila %60) ile birlikte yaklaşık %12'lik daha düşük kilometre bazlı kullanım da gözönünde bulundurulmalıdır. LPG deposu eklenmesi nedeniyle, genelde 400/500 km oranında daha fazla özgürlük. Daha düşük emisyon oranları sayesinde LPG'li araçlar trafik kısıtlaması veya plaka kısıtlaması bulunan alanlarda dolaşabilirler. LPG yakıtı karbon kalıntıları bırakmaz (bunlar motor yağının kararmasına neden olur). Bu nedenle LPG'li araçların motor yağları binlerce kilometre yol yaptıktan sonra bile berrak kalır ve özellikleri değişmez, bu da motorun aşınmasını azaltır ve randımanı arttırır. 
LPG araçları güvenli midir?
Kesinlikle evet. Ocak 2001'den sonra İtalya'da yapılan tesisler son derece sert testler (çarpma testi, araç yangını vs) ve uluslararası şartnamelere dayanarak belirlenmiş olan çok yüksek güvenlik standartlarını garanti eden ECE/ONU 67/01 Avrupa yönetmeliğine uygundur. Bu yönetmeliğe uygun olarak test edilip onaylanmanın yanısıra, LPG dönüşüm sistemlerinin her bir parçasında çeşitli güvenlik cihazları kullanılır.
Aşağıdakiler bunlardan bazı örneklerdir:
  • blok sistemli multivalfi, deponun dolumunu %80 ile sınırlar böylece ısının artması durumunda gazın genleşmesi sağlanır,
  • elektronik güvenlik valfleri motor vanasında basınç redüktörü girişinde ve depo çıkışında gaz devrini kapatır.
Kısacası modern LPG tesisleri kesinlikle güvenlidir ve Lovato Gas LPG sistemleri bugün çeşitli otomobil üreticileri tarafından da ilk ekipman olarak kullanılıyor veya montaj için tavsiye ediliyor.
 
Modern LPG sisteminin yapisi nasildir?
GPL dönüştürme sistemlerinin en son teknolojik gelişimi, LOVATO EASY FAST GPL gibi multipoint (çok ağızlı) sıralı LPG enjeksiyon sistemi tesisatlarıdır. LPG'nin "avanslı" sıralı enjeksiyon sisteminde, gaz silindirin kendisi ile senkronize bir enjektör tarafından silindire enjekte edilir, tıpkı benzinli sistemde olduğu gibi tamamen analog bir işlemdir, Turbo, Valvetronic, Twin Air ve Multi Air dahil 2 den 8 silindirli motorlar için tasarlanmıştır. Ayrıca, start&stop sistemli tüm araçlar da desteklenmektedir.
Bu teknoloji sayesinde EASY FAST sistemi EURO 6'ya kadar en yeni normlara uygun hale gelmiştir. Sistemin tüm parçalar, çok yüksek düzeyde performans ve güvenilirlik düzeyini garantilemek için Lovato Gas Araştırma&Geliştirme merkezi tarafından uzun uzun incelenip test edilmiştir. Bu tesisatın en önemli parçaları şunlardır:
  • Dolum Noktasi: İtalyan standart dolum noktası (Almanya, Hollanda, Lüksemburg, İngiltere ve İrlanda haricinde Avrupa ülkelerinin çoğunda kullanılır), tek yönlü vana aracılığı ile depo doldurulur. Karoser üzerine veya yeterli alan varsa benzin kapağının altına monte edilebilir.
  • Depo: Yaklaşık 15 Bar'lık bir basınçla yakıt pompasından sıvı haldeki LPG ile doldurulur. Depo yüksek dirençli elektronik kaynaklı çeliktendir, darbe kaynaklı deformasyon durumunda çatlamayı önlemek için termik işlemden geçirilmiştir. Günümüzde genellikle yedek lastik boşluğuna yerleştirebilmek için halka (toroidal/semut) şeklinde yapılır, silindir şeklinde de olabilir.
  • Multivalf: depo üzerine monte edilen çok fonksiyonlu valf. Dolum noktasından gaz girişini sağlar ve dolumun % 80 olması için emniyet kilidini ayarlar. Tesisatın besleme devresini besler ve sensörler aracılığıyla gaz seviyesini ölçer. Çoklu valfin içinde motor kapandığında kapatma valfi ile termik ve aşırı yük güvenlik valfleri vardır. Multivalf bölgesi, uygun kutu veya kapakla gaz kaçaklarından koruma amacı ile arabanın iç kısmından ayrı tutulur.
  • Regülatör: Sıvı haldeki gazı buharlaştırır, basıncını azaltır ve dizel motorda yüksek basınçlı enjeksiyon sistemini beslemek için dengeleme sağlar. Motorun istem dışı durması durumunda devrenin kapanması için elektronik emniyet valfi vardır.
  • Gaz filtresi : Enjeksiyon sistemine, dolayısıyla silindirlere giren gazda yağ kalıntısı veya kir olmamasını sağlar. LOVATO EASY FAST tesisatında ayrıca ısı, gaz basıncı ve motor yükü (MAP) sensörleri de vardır, böylece sistemin en mükemmel şekilde çalışması sağlanır.
  • Dizel motorda yüksek basınçlı enjeksiyon sistemi : Sistemin elektronik enjeksiyon santrali (ECU) tarafından kontrol edilir, motorla aşamalı olarak çalışan enjektörler aracılığıyla her bir silindire doğru miktarda gaz gitmesini sağlar.
  • Gaz/Benzin Anahtari: Gazdan benzine geçişi sağlar ve işaretli led skalası ile gaz deposunun doluluk seviyesini gösterir. Normal çalışmada araç benzinle çalışmaya başlar ve sonra otomatik olarak LPG'ye geçer. Devre gereken çalışma ısısına ulaştığı zaman (yaklaşık 35 derece) bu geçiş, şöför farketmeden otomatik olarak yapılır. LPG bittiği takdirde sistem otomatik olarak benzine geçiş yapar ve şöförü sesli bir alarmla uyarır.
  • Kontrol Santrali (ECU): Santral, orijinal benzin santraline arayüzle bağlıdır, düzenekteki sensörlerden alınan sinyaller aracılığıyla gaz enjektörlerini idare eder, enjekte edilecek gaz miktarını ve süreleri düzenler. ECU montaj aşaması sırasında aracın özelliklerine göre ayarlanır; kullanım koşulları veya motorun aşınma durumu gibi değişkenlere göre çalışma parametrelerine uyum sağlayan programlarla desteklenmiştir.

 
LPG beslemede motor güç kaybeder mi?
Lovato Gas modern sıralı LPG sistemlerinde güç kaybı %2-5 civarında ölçülebilir. Bu genel olarak, örneğin havalandırmanın açılmasıyla gerçekleşen güç kaybından daha azdır ve sürüş sırasında önemli bir fark yaratmaz. 
LPG besleme ile otomobil yakit sarfiyati daha mi fazla olur?
Gazın benzine göre farklı kimyasal-fiziksel özellikleri olmasından dolayı yakıt tüketiminde genellikle %10 ila 12 oranında bir artış görülür, kullanılan düzeneğe göre bu oran değişebilir. Tüketimdeki artış LPG'nin ısı potansiyelinin daha düşük olmasından kaynaklanır. Herşey bir yana, LPG'nin fiyatının daha düşük olması ve çevre kirliliğine daha az katkı sağlaması, bunun kullanımının hem ekonomik (%50) hem de ekolojik açıdan faydalı bir seçim olmasını sağlar 
LPG düzeneği kullanmak zor modur?
Lovato Gas enjeksiyonlu modern düzenekleriyle her şey otomatiktir.
Şöföre kalan gaz doldurmak, dönüştürme düğmesine basmak ve tasarruf etmeye başlamak. 
LPG düzeneği kurulduktan sonra yine benzinle seyahat edebilir miyim?
LPG düzeneğinin kurulmasından sonra araç Bi-Fuel hale gelir, yani ister gaz ister benzinle seyahat etmek mümkün olur. Bu şekilde, monte edilen gaz deposunun boyutları oranında aracın orijinal kapasitesi de artmış olur. 
LPG düzeneğinin garantisi nedir?
LOVATO GAS SPA ithalatçısı/distribütörü aracılığıyla müşterisine ürün uygunluk hatası ile ilgili 24 (yirmidört) aylık garanti verir. Bu garanti ürünün teslimatında başlar ve hatanın farkedilmesinden sonra iki ay içerisinde bunun bildirilmesine bağlıdır. 
LPG düzeneği için gereken bakim işlemleri nelerdir?
Uzun zaman boyunca düzgün çalışması için düzeneğin, her 10-20.000 km'de bir olmak üzere programlı bir bakım planı çerçevesinde periyodik kontrolleri yapılmalıdır (örn. filtre değişimi). Bu müdahaleler aracın düzenli kuponları ile uygun olarak yetkili serviste yapılır. 
LPG'li araçlar hangi emisyon normlarına bağlıdır?
Yasaya göre LPG düzeneği ile dönüştürüldükten sonra aracın orijinal benzinli araç onay yönetmeliğine uygun olması gerekir. Lovato Gas modern sıralı düzenekler Euro 6'ya kadar uyumlandırılmıştır ve bu nedenle Avrupa Birliği nin en son yönetmeliklerine uygundur. 
LPG'li arabalar trafik sinirlamalari olan durumlarda kullanilabilir mi?
Atmosfer kirliliğine bağlı trafik kısıtlamaları olan durumlarda, örneğin dönüşümlü plaka uygulamalı olan yerlerde veya emisyon seviyesindeki artışa (örn. EU0/2 araç bloğu) dayalı trafik kısıtlamalarında, gazlı araçlar genellikle ekolojik kabul edilir ve serbestçe dolaşabilir. 
LPG deposu bagajda çok yer kaplar mi?
Günümüzde genellikle çember (toroidal) biçimli depolar tercih edilmektedir, bunlar yedek lastik için ayırılan yere yerleştirilebilir. Bu şekilde bagajda herhangi bir yer kaybı olmaz. Lastik patlamasında acil durumlar için uygun tamir ve şişirme setleri vardır. Bagaja silindir şekilli bir depo yerleştirilmesi durumunda ise bagaj alanında yaklaşık %20 ila 25 lik bir kayıp oluşur. 
LPG deposu aracin altina yerleştirilebilir mi?
Aracın kenarları ve yerden yüksekliği konusundaki yönetmeliklerde belirtilen en düşük mesafelere uygun olmak kaydıyla böyle bir montaj mümkündür (boş otomobilde 250 mm). Deponun ilave olarak koruyucu bir sac ile kaplanması gerekir, yine yerden yüksekliği, boş otomobilde 200 mm'den az olmaması gerekir. 
LPG depolari ne kadar güvenlidir?
LPG tankları son derece güvenlidir, çok katı yönetmeliklere göre onaylanıp test edilirler, darbe ve aleve karşı dayanıklılığı, otolara monte edilen benzin tanklarının dayanıklılığından daha fazladır. 2002'den itibaren İtalya'da montajı yapılan tüm LPG depolar ECE/ONU 67/01 normlarına göre onaylanmıştır, bunlar örneğin her deponun 30 bar basınçta test edilmesini gerektirirler, ki bu normal çalışma basıncının neredeyse üç katıdır.
LPG tankları çok kalın, yüksek dirençli çelikten yapılır, darbe durumunda çatlamadan deforme olması için termik işlemden geçirilir ve onay aşamasında 67,5 bar'lık basınçta test edilir. Ayrıca, ECE/ONU 67/01 normlarına göre depo üzerine takılan çoklu valfte yüksek basınca karşı emniyet valfi ve yüksek ısılara ulaşılması durumunda gaz kaçağını önlemek için termik güvenlik valfi vardır. Çok sayıdaki alev testinin (dış nedenlerle araç yangınını simülasyonu ile yapılan bir test) gösterdiği gibi, bu teknolojilerin sonuçları son derece güvenlidir. Daha fazla garanti için, ilave olarak, İtalyan kanunları LPG deposunun her 10 yılda bir değiştirilmesini öngörür (deponun tanımlayıcı plakası üzerine basılan üretim tarihi ile bağlantılı olarak).
 
LPG düzeneğinin ariza yapmasi durumunda Italya'da ve Italya dişinda hangi hizmetler mevcuttur?
Lovato Gas'ın İtalya'da ve yurt dışında mevcut olan yetkili satıcıları ve yetkili servislerinde hizmet almak mümkündür. Lovato Gas, tüm Avrupa ülkelerinde distribütörleri ile temsil edilmektedir. 
Yeterli miktarda LPG dağıtım istasyonu var midir?
İtalya'da 3000'den fazla yakıt dağıtım istasyonu vardır ve bu nedenle hem otoyollarda hem de ara yollarda çok yaygın bir dağıtım ağı vardır. Avrupa'da 27.000'den fazla dağıtım noktası vardır ve bu sayı giderek artmaktadır. İtalya standardı prizli doldurma valfi Avrupa'nın bir çok ülkesinde kullanılmaktadır (Almanya, Hollanda, Lüksemburg, İngiltere ve İrlanda hariç). Bu ülkeler için ise uygun adaptörler mevcuttur. 
LPG'li araçlar için dolaşim vergisi nedir?
Prensip olarak, tadilat sonucunda LPG'ye dönüştürülmüş olan araçlar, benzinle de gidebildikleri için, vergi oranı orijinal aracınki ile aynı oluyor. Bununla birlikte, bazı yönetmelikler bazı bölgelere dolaşım vergisi üzerinde ayarlama/azaltma hakkı tanıyor dolayısıyla yerel değişiklikler olması mümkün. 
Neden LPG'li araçlar daha ekolojik?
LPG besleme ile kirlilik yaratan emisyonların miktarı ciddi oranda azalıyor; detaylandırırsak CO %30, HC %20 ve CO2 benzer oranlarda azalıyor. Ayrıca gazla çalışan araçlar, özellikle çevre kirliliğinde ciddi role sahip olan PM10'lar gibi partiküller üretmiyor. 
LPG'li bir araç yeralti otoparkina park edilebilir mi?
ECE/ONU 67/01 yönetmeliğine uygun güvenlik teçhizatına sahip olan LPG'li araçlar, dolayısıyla 01/01/2001'den sonra dönüştürülen tüm araçlar yeraltı garajlarına park edebilirler, ancak yeraltındaki ilk kata kadar. Fakat bu tarihten önce dönüştürülen, dolayısıyla daha önceki yönetmeliğe uyan araçlar sadece zemin üzerindeki katlara park edebilirler. 
LPG'li bir araçla gemi ve vapurlara binmek mümkün mü?
Bu konuda belirli bir yönetmelik yoktur ve bu konudaki düzenleme denizcilik şirketlerine bırakılmıştır. Mevcut uygulamaya göre aracın gaz beslemeli olduğunu hem bilet alış sırasında hem de gemiye binerken beyan etmek uygundur. Bununla birlikte, her zaman için ilgili gemicilik şirketinden bilgi almak uygun olur. 
LPG ile seyahat etsem de benzin almak zorunda miyim?
Kural olarak araç otomatik olarak gaza geçmeden önce çalışmaya benzinle başladığı için depoda belirli bir miktar benzin bulundurmak uygun olur. Bazı otomobil modellerinde, depoda benzin bulunması, boş döndüğü takdirde vaktinden önce aşınan benzin pompasını korumak için de gereklidir. 
FAQ - Dönüşümle ilgili yanıtlar.
Doğalgaz nedir?
Doğalgaz, kimyasal formülü CH4 olan bir bileşiktir. Doğada doğal gaz olarak bol miktarda, kullanıma hazır ve temiz olarak bulunur. Doğal gaz, İtalya'da mevcut olan tek fosil yakıttır, gerçekten de İtalya'nın ihtiyacının %15'i milli kaynaklardan karşılanır. Doğalgazın yanma işlemi sırasında gazolin ve benzine oranla çok daha düşük oranda kirletici emisyonlar ortaya çıkar, yakın kalıntıları ve parçacıklar ise yoktur. Ayrıca, kimyasal kompozisyonundan dolayı Doğalgaz yaklaşık %25 daha az CO2 üretir, böylece atmosferde ozon oluşumunu bu şekilde azaltır. Bu nedenle Avrupa Topluluğu Enerji ve Nakliye Genel Müdürlüğü, Kyoto Protokolüne göre sera etkili gazları azaltma planını belirlerken Doğalgaz'ın 2020'ye kadar Avrupa yakıt pazarının %10'unu kapsayabileceğini öngördü. İtalya'da Doğalgaz için 900'den fazla dağıtım istasyonu vardır, çevre duyarlılığının artışı sayesinde bu sayı giderek artmaktadır, ve bu besleme türünü kullanan 650.000'den fazla araç vardır. 
Hangi araçlar doğalgaza dönüştürülebilir?
Karbüratörlü ve enjeksiyonlu besleme sistemine sahip olan, katalitik susturucusu da olan ve Euro 6'ya kadar uyumlandırılmış tüm benzinli araçlar Doğalgaz'a dönüştürülebilir. Direk enjeksiyonlu bazı motorlar için de Doğalgaz dönüştürme sistemleri mevcuttur. 
Doğalgaza dönüştürmenin avantajlari nelerdir?
Yakıt maliyetinde ciddi tasarruf (benzine oranla %65 civarı). Ekonomik uygunluk hesaplanırken 100 litre kapasiteli bir tüpün 220 bar basınçta yaklaşık 17 kg Doğalgaz alabileceği, ve bir kilo gazın dolaşım açısından 1,7 litre benzine denk geldiği dikkate alınmalıdır. Doğalgaz tüplerinin eklenmesi ile eklenen 300 ila 400 km oranında daha fazla seyahat özgürlüğü. Daha düşük emisyon değerleri nedeniyle trafik veya plaka kısıtlamaları olan yerlerde Doğalgazla beslenen araçların normal dolaşımına izin verilmesi. Doğalgazla beslenen bir araç CO2 emisyonlarını %20 oranında azaltır ve sera etkisinin azalmasına katkıda bulunur. Doğalgazın yanışı (motorun kararmasına neden olan) karbon kalıntıları üretmez. Bu nedenle gazlı araçların motor yağı binlerce kilometre yol yaptıktan sonra bile şeffaf ve özellikleri değişmemiş olarak kalır ve böylece motorun aşınma payını azaltır. 
Doğalgaz teçhizatlari güvenli midir?
Doğalgazlı bir aracın güvenlik seviyesi benzin veya mazotla çalışan bir aracınkiyle aynıdır. Günümüzde İtalya'da kullanılan dönüştürme tesisatları çok yüksek güvenlik standartlarını garanti eden ECER110 Avrupa Normlarına uygundur, bunlar özel uluslararası özelliklere ve son derece katı testlere (çarpma testi, araç yangını vs.) tabidir. Gerçekten de Doğalgaz'ı diğer yakıtlardan daha güvenli hale getiren bazı özellikleri vardır, örneğin:
  • Doğalgaz havadan daha hafiftir ve kaçak durumunda zeminde birikmez, yukarıya yükselerek havaya karışır. Bu nedenle 1986'dan beri Doğalgazlı arabaların kapalı veya yeraltı garajları da dahil olmak üzere, benzinli ve mazotlu araçların girdiği her yere girebilme imkanı vardır.
  • Doğalgazın hava ile karışımını patlayıcı hale getirmek için gereken yoğunluk oranı %5'tir, benzinde ise bu %1'dir.
  • Hava/Doğalgaz karışımının kendiliğinden yanma ısısı 595 C derecedir, hava/buharlaşmış benzindeki oranın (270 C derece) iki katından fazladır.
  • Araçların gaz besleme devresi, basınç anında mükemmel tutuş sağlaması, dolum sırasında buhar veya gaz kaçırma meydana gelmemesi için montaj sırasında test edilir.
  • Doğalgaz gazı tüpleri çok katı standartlara göre test edilip onaylanır. Sonuç olarak modern Doğalgaz tesisatları son derece güvenlidir ve Lovato Gas komponentleri bugün çeşitli otomobil üreticileri tarafından ilk ekipman olarak kullanılır veya montaj için tavsiye edilir.
 
Modern bir doğalgaz tesisatinin yapisi nasildir?
Doğalgaz veya CNG (basınçlı doğal gaz) dönüştürme sistemlerinin en son teknolojik gelişimi, LOVATO EASY FAST CNG çok ağızlı sıralı enjeksiyon düzenekleridir. Basınçlı doğal gazın "fazlı" sıralı enjeksiyon sisteminde, benzinde olduğu gibi, gaz silindirin kendi fazı ile senkronize bir enjektör tarafından her bir silindire enjekte edilir. 3 ila 8 silindirli motorlar için vardır, turbo, Valvetronic ve Multi Air buna dahildir. Ayrıca, Start&Stop sistemli tüm araçlar desteklenmektedir.
Bu teknoloji sayesinde EASY FAST sistemi EURO 6'ya kadar en yeni normlara kadar uyumlanmıştır. Sistemin bütün komponentleri Lovato Araştırma Geliştirme merkezi tarafından maksimum seviyede güvenilirlik ve performansı garantilemek için uzun uzadıya incelenir ve test edilir. Teçhizatın başlıca komponentleri şunlardır:
  • Dolum noktasi : İtalya'da standart çıkışlı priz vardır, tüpün doldurulurken kullanıldığı bir kesici valf vardır. Güç prizi henüz Avrupa standartlaştırılmamıştır ve birçok ülke farklı prizler kullanmaktadır, ağırlıklı olarak NGV1-P30. Bu tür priz için uygun adaptörler vardır. Valf motor boşluğunun içine, karoser üzerine veya uygun yer varsa benzin kapağının altına monte edilebilir.
  • CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) deposu veya tankı: Yaklaşık 220 bar'lık bir basınçta gaz ile doldurulur. Doğalgaz gaz halinde olduğundan, doldurma ölçü birimi kg'dır, sözkonusu yakıtın moleküler kütlesini ifade eder. Doğalgaz tankları çok yüksek dirençli çelikten veya fiber komposit ve metal komposit uygulamalarından oluşur. Doğalgaz tankları her zaman silindir şeklindedir, çeşitli araçlara yerleştirilebilmeleri için çapları ve uzunlukları farklıdır.
  • Silindir Valfi: Tüpün başına monte edilen çok fonksiyonlu valf giren gazın geçişini sağlar ve düzeneğin devresini besler. Valf üzerinde genellikle yüksek basınç ve termik emniyet valfleri vardır ve çok katı yönetmeliklere uygun olarak tüp üzerine takılır ve kontrol edilir.
  • Regülatör: Gaz basıncını azaltır, enjeksiyon sabit basınçlı püskürtme sisteminin beslenmesi için en uygun düzeyde sabitler. Motor kapandığında devrenin kapanması için elektronik emniyet valfleri vardır.
  • Gaz Filtresi: sabit basınçlı püskürtme sistemine ve silindirlere kir ve yağ kalıntıları olmadan gazın geçişini sağlar. LOVATO EASY FAST düzeneğinde ayrıca sistemin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için ısı, gaz basıncı ve motor yükü sensörleri vardır.
  • Sabit Basinçli Gaz Puskurtme Sistemi: sistemin enjeksiyon elektronik santrali tarafından kontrol edilir, motorla fazlı çalışan enjektörler aracılığıyla her bir silindire doğru miktarda gazın gitmesini sağlar.
  • Gaz/Benzin Anahtari: Gazdan benzine geçişi sağlar ve gaz tüpünün dolum seviyesini gösterir; bunun için devredeki bir manometreden gelen sinyalle ışıklı işaret skalası aracılığıyla işlem yapar. Normal çalışma sırasında araç benzinle çalışır ve sonra devre normal çalışma koşullarına ulaştığı zaman şöför fark etmeden otomatik olarak Doğalgaz'a geçer. Gaz bittiği takdirde sistem otomatik olarak benzine döner ve şoförü sesli bir alarmla uyarır.
  • Kontrol Santrali (ECU): Santral, orijinal benzin santraline arayüzle bağlıdır, düzenekteki sensörlerden alınan sinyaller aracılığıyla gaz enjektörlerini idare eder, enjekte edilecek gaz miktarını ve sürelerini düzenler. ECU montaj aşamasında aracın özelliklerine göre ayarlanır; kullanım koşulları ve motorun aşınma durumu gibi değişkenlere göre çalışma parametrelerine uyum sağlayan programlarla desteklenmiştir.
Araç doğalgaz ile çalışırken güç kaybedermi?
Benzine göre gazın farklı kimyasal-fiziksel özellikleri nedeniyle gazın kullanımında güç kaybı kaçınılmazdır. Lovatonun modern sıralı enjeksiyon sistemleri ile güç kayıpları %10-15 seviyesinde sınırlanır ve kullanım performansını önemli ölçüde etkilemez. 
Doğalgazlın beslemede motor güç kaybeder mi?
Gazın benzine göre farklı kimyasal-fiziksel özellikleri olması nedeniyle Doğalgazın tüketimi ve otonomisi ile ilgili değerlendirmelerde şu faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir: Doğalgaz tüpü sıvı değil hava halinde doldurulduğu için, yükleme, moleküler kütle açısından yani kg olarak ölçülür. Deponun litre olarak kapasitesi ve 220 bar basınçta tutulabilen gaz kütlesi arasındaki ilişki yaklaşık 0,17'dir. Yani 100 l'lik bir depo yaklaşık 17 Kg CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) alabilir. Kilometre bazında hesaplanırsa bir kilo Doğalgaz yaklaşık 1,7 litre benzine denk gelir. Ortalama benzin tüketimi 13,5/km olan benzinli bir araç 100 litrelik bir tüple yaklaşık 400 km yol yapar. Doğalgazın maliyetinin daha düşük olduğu göz önünde bulundurulduğunda, genel olarak yaklaşık %65 'lik bir tasarruf ortaya çıkar ayrıca çevre koruma ve sera etkisinin azaltılması konusunda da büyük avantajları vardır. 
Bir doğalgaz düzeneği kullanmak zor mudur?
Lovato modern enjeksiyon düzenekleriyle her şey otomatiktir.
Şoförün tek yapması gereken gazı doldurmak, dönüşüm şalterine basmak ve tasarruf etmeye başlamaktır. 
Doğalgaz düzeneği montajindan sonra yine benzinle seyahat edebilir miyim?
Doğalgaz (CNG) düzeneği montajından sonra araç bi-fuel hale gelir, yani ister gazla ister benzinle seyahat edebilir. Bu durumda, takılan ilave gaz deposunun boyutları oranında aracın orijinal özerkliği de artmış olur. 
Doğalgaz düzeneğinin garantisi nedir?
LOVATO GAS SPA ithalatçısı/distribütörü aracılığıyla müşterisine ürün uygunluk hatası ile ilgili 24 (yirmidört) aylık garanti verir. Bu garanti ürünün teslimatında başlar ve hatanın fark edilmesinden sonra iki ay içinde bunun bildirilmesine bağlıdır. 
Doğalgaz düzeneği için gereken bakim işlemleri nelerdir?
Uzun zaman boyunca düzgün çalışması için düzeneğin her 10-20.000 km de bir olmak üzere programlı bir bakım planı çerçevesinde periyodik kontrolleri yapılmalıdır (örneğin filtre değişimi). Bu müdahaleler aracın düzenli kuponları ile uygun olarak yetkili serviste yapılır. 
Doğalgazli araçlar hangi emisyon normlarına bağlıdır?
 Yasaya göre Doğalgaz düzeneği ile dönüştürüldükten sonra aracın orijinal benzinli araç onay yönetmeliğine uygun olması gerekir. Lovato Gas modern sıralı düzenekler Euro 6'ya kadar uyumlandırılmıştır ve bu nedenle Avrupa Birliği'nin en son yönetmeliklerine uygundur
Doğalgazli otomobiller trafik kisitlamasi olan yerlerde dolaşabilir mi?
Doğalgazli otomobiller trafik kisitlamasi olan yerlerde dolaşabilir mi?
Atmosfer kirliliğine bağlı trafik kısıtlamaları olan durumlarda, örneğin dönüşümlü plaka uygulaması olan yerlerde veya emisyon seviyesindeki artışa (örn. EURO/2 araç bloğu) dayalı trafik kısıtlamalarında, gazlı araçlar genellikle ekolojik kabul edilir ve serbestçe dolaşabilir.
 
Doğalgaz deposu nereye monte edilebilir?
Doğalgaz tankları silindir şeklindedir, farklı çap ve uzunluklarda olabilirler, genellikle aracın bagajına monte edilirler. Aracın dış kısmına, özellikle altına monte etmek de bazen mümkün olabilir, bunun için yönetmeliklerde öngörülen minimum taban yüksekliği ve yerden yükseklik gibi kurallara uygun olması gerekir. 
Doğalgaz depolari ne kadar güvenlidir?
Doğalgaz tankları yüksek dirençli çelikten veya tüpün nihai ağırlığını taşımak için fiber kompozit ve metal yapıları birleştiren çözümlerden oluşur. Normal uygulanan basıncın 1.4 katı olan 300 bar basınçta test edilirler, son derece yüksek mekanik dirençleri vardır ve dolayısıyla son derece güvenlidirler, çok katı kurallara göre test edilir ve onaylanırlar. Ayrıca İtalyan yönetmelikleri her deponun üretimdeki kontrolden sonra İtalya içi uyumlu tüplerin her beş yılda bir, R110 uyumlu tüplerin her dört yılda bir (deponun tanımlayıcı plakasının üzerinde yer alan üretim yılı baz alınarak) kontrol edilmesini öngörür. Bu konunun sorumlusu GFBM (Doğalgaz Tüpler Yönetim Fonu)'dur. Kontrol için, kontrolü tamamlanmış tüplerin değişimini sağlayan uzman bir teknik servisten hizmet alınabilir. Kontrol ve değiştirme maliyeti GFBM'ye aittir, aynı zamanda tüplerin sigortasını da garanti eder (07/06/1990 - 145 numaralı kanun); deponun sökülüp takılması ile ilgili maliyetler ise kullanıcıya aittir. 
Doğalgaz düzeneği bozulduğu takdirde Italya'da ve Italya dişinda nasil bir yardim almak mümkün?
Lovato Gas'ın İtalya'da ve İtalya dışında mevcut yetkili satıcıları ve yetkili servislerinden yardım almak mümkündür. Lovato Gas'ın bütün Avrupa ülkelerinde distribütörleri vardır. 
Doğalgaz için gelişmiş bir dağitim aği var mi?
İtalya'daki dağıtım istasyonu sayısı 900'dür, ulusal ve bölgesel teşvik politikaları sayesinde hızla artmaktadır. Avrupa'da yaklaşık 2.500 yükleme noktası vardır, özellikle Almanya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti'nde giderek artmaktadır. Güç prizi henüz Avrupa'da standartlaşmamıştır ve bir çok ülkede farklı prizler kullanılmaktadır, özellikle NGV1-P30. Bununla birlikte, bu tür prizler için uygun adaptörler vardır. 
Doğalgazli araçlarin dolaşim vergisi nedir?
Prensip olarak, tadilat sonucunda Doğalgaz a dönüştürülmüş olan araçlar, benzinle de gidebildikleri için, vergi oranı orijinal aracınki ile aynı oluyor. Bununla birlikte, bazı yönetmelikler bazı bölgelere dolaşım vergisi üzerinde ayarlama/azaltma hakkı tanıyor dolayısıyla yerel değişiklikler olması mümkün. 
Neden doğalgaz'li araçlar daha ekolojik?
Doğalgaz kullanımıyla sera etkisinin sorumlusu olan CO2 salımı % 20 oranında azalıyor. CO ve Azot oksit (NOx) salımları da önemli oranda azalıyor. Salınan HC'ler neredeyse tamamen saf Doğalgaz'dan oluşur, zararlı değildir. Ayrıca gazla çalışan otomobiller çevre kirliliğinde kritik bir rolü olan partikülleri, özellikle PM 10 üretmezler. 
Doğalgazla çalışan bir otomobil bir yeralti otoparkina park edilebilir mi?
Doğalgazla çalışan araçlar için herhangi bir sınırlama yoktur, her yere park edebilirler.
Doğalgazla çalışan bir araçlar gemi ve vapurlara binmek mümkün müdür?
Bu konuda belirli bir yönetmelik yoktur ve bu konudaki düzenleme denizcilik şirketlerine bırakılmıştır. Mevcut uygulamaya göre aracın gaz beslemeli olduğunu hem bilet alış sırasında hem de gemiye binerken beyan etmek uygun olur. Bununla birlikte, her zaman için ilgili gemicilik şirketinden bilgi almak uygun olur. 
Doğalgazla seyahat etsem de benzin almak zorunda miyim?
Kural olarak araç otomatik olarak gaza geçmeden önce çalışmaya benzinle başladığı için depoda belirli bir miktar benzin bulundurmak uygun olur. Bazı otomobil modellerinde, depoda benzin bulunması, boş döndüğü takdirde vaktinden önce aşınan benzin pompasını korumak için de gereklidir. 
Neden doğalgaz dönüşüm sistemi LPG dönüşüm sisteminden daha pahalidir?
İki düzenek arasındaki fiyat farkı temel olarak Doğalgaz tüpü ile LPG deposu arasındaki maliyet farkından kaynaklanır. Doğalgaz tüpünün 300 bar'lık test basıncına dayanması zorunlu olduğu için, bundan on katı daha düşük basınca dayanıklı olması gereken LPG tanklarına göre çok daha yüksek maliyetli yapı tekniği ve malzeme kullanımı gerektirir.